Alcoholslot voortaan sneller toegepast.

Een alcholslot is een klein toestel dat aangesloten wordt met de startmotor van uw voertuig. Vooraleer te kunnen starten moet er eerst in het toestel geblazen worden waarbij de alcoholconcentratie gemeten wordt. Indien er een alcholpromille van 0,2 of hoger vastgesteld wordt, zal de wagen niet starten. Het toestel houdt ook bij hoeveel keer je geblazen hebt en wat er gemeten werd.  

Waar een alcholslot eerder bij uitzondering werd opgelegd, is het toepassingsgebied sedert 01.07.2018 gevoelig uitgebreid. 

Voortaan zal de Politierechter verplicht zijn om het rijden afhankelijk te maken van het gebruik van een alcholslot indien de bestuurder betrapt werd met een alcoholintoxicatie van 1,8 promille (078 mg/l) of in geval van dronkenschap. Enkel bij een uitdrukkelijke motivering kan de Politierechter afwijken van het verplichte alcoholslot. 

Bij recidivisten gaat het zelfs om 1,2 promille (0,50 mg/l) waarbij er geen uitzonderingen mogelijk zijn. Onder recidive verstaat de wetgever een tweede veroordeling wegens alcohol in het verkeer binnen de 3 jaar na het eerste vonnis. 

Voor professionele bestuurders is er een mogelijkheid om het alcoholslot te beperken tot het privévoertuig. 

Een alcoholslot wordt opgelegd voor de duurtijd van minstens 1 jaar en maximaal levenslang.

Nog belangrijk om op te merken is dat het geen soelaas kan brengen voor personen die lichamelijk of geestelijk ongeschikt werden verklaard om met een voertuig te rijden. Het wordt voor deze steeds maar groter wordende groep van mensen immers uidrukkelijk uitgesloten.  

Meer dan ooit is het dus belangrijk om als bestuurder geen alcohol te nuttigen.

 

Alcoholslot voortaan sneller toegepast.

Neem vrijblijvend contact met ons op voor meer informatie omtrent dit ondewerp.

Ik help je graag verder